Hvordan filter jeg en vegetarpels?

Offentliggjort den 5. april 2024 kl. 09.49

Hvordan filter jeg en hel ham?

At filte et helt fåreskind i stedet for at garve det har mange fordele. For det første forbliver donoren af pelsen selvfølgelig i live, da det kun er den afklippede fleece, der bruges. Så du kan filte en ny pels fra det samme dyr hvert år.
Derudover er denne filtede pels ikke så følsom over for fugt - den kan endda vaskes (hvis du tør, endda i maskinen).


Men hvordan laver jeg en såkaldt vegetarpels?

Hvad skal jeg bruge til det?

 

For at filte en ham, f.eks. som siddepude, sovetæppe eller gulvtæppe, skal du bruge en hel ham fra et får, helst i ét stykke, samt filteuld, en nål og uldtråd, gamle gardiner eller insektnet, stor håndklæde og/eller bambusrollo, sæbe og varmt vand.

 

Ikke alle fåreracer egner sig til denne type filtning, da det kun er indersiden, der skal filtes, ikke ydersiden. Fåreracer med dækhår og underuld er bedst egnede. Mens dækhåret ikke filter og danner en smuk ydre overflade, kan underulden filtes direkte.
Fåreracer som Spaelsau, Islandsk får, Guteschaf eller Lüneburger (Schnucke) er gode leverandører af vegetarpels.

 

Trin 1: Forberedelse
Selv en godt klippet ham har normalt brug for lidt forberedelse før filtning.
Det er bedst at sprede en presenning, et stort håndklæde eller noget lignende ud på et vandtæt bord eller på gulvet. Læg et bambusrullegardin (eller et andet fast, vandgennemtrængeligt materiale) derover, som du kan sprede din ham ud på. Læg den med undersiden opad.
Det første skridt er at klippe alle løsthængende stykker af kanten, samt alle meget snavsede eller sammenklistrede områder.
Derefter kan "huller" eller meget løse områder i hammen syes let sammen med en nål og en uldtråd. Pas på ikke at trække for hårdt, så der ikke opstår "pukler". Sørg også for, at tråden ikke er for synlig på forsiden.

 

 

Trin 2: Pålægning af filtningsuld
Når din ham ikke længere har store huller og hænger løst sammen, kan du begynde at lægge filteuld på. Der er visse uldtyper, som er særligt velegnede til filtning, f.eks. gotlandsuld. Filtningsulden skal være meget godt kartet eller endnu bedre kæmmet. Pluk små mængder ud ad gangen, og læg dem ved siden af hinanden, let overlappende, række for række, indtil pelsen er fyldt. Læg derefter det næste lag på tværs, det næste på langs igen og så videre. På den måde filtes fibrene godt sammen.

Trin 3: Filtning
Når du har lagt nok lag (normalt omkring fire lag - du kan teste det ved at trykke din flade hånd ned i laget: Hvis du kan se et aftryk, har du nok lag), skal du fugte hele overfladen med meget varmt sæbevand. Jeg bruger en gammel vandkande af metal, som jeg fylder med Brun sæbe og vand. Hæld forsigtigt vandet over filtulden (gerne med en sigte), og tryk det let ned.
Læg et gammelt gardin eller fluenet over ulden, så den ikke glider.
Den første runde af filtningen går ud på at binde fibrene sammen, og det skal gøres meget forsigtigt og omhyggeligt. Tag en masse sæbe, og gnid det hen over din filteuld uden at trykke for meget.
Når du kan se (og mærke), at ulden bliver fastere og ikke længere krøller eller forskubber sig så let, kan du trykke lidt hårdere. Du kan til enhver tid fjerne insektnettet, hvis det er i vejen.
Arbejd dig fremad, lag for lag, indtil den filtede uld føles fast, og du ikke længere kan plukke fibre ud.

Trin 4: Rulning
Læg nettet eller et gammelt gardin over ulden igen.
Rul nu din fleece ind i rullegardinet, som den ligger på. Rul nu din rulle frem og tilbage ca. 400 gange. Åbn rullen, læg fleecen på tværs, rul den op igen og rul den yderligere 400 gange.

Trin 5: Skyl og tør
Så kan du åbne rullen og vaske pelsen. Den bedste måde at gøre det på er med rent, koldt vand i en stor spand, med en haveslange, eller hvad du nu har til rådighed. Til sidst tilsætter du lidt eddike til vandet, og så vrider du pelsen ud.
Du kan tørre den på et tørrestativ, helst udenfor i skyggen.
Når din vegetarpels er tør, kan du rede den lidt og klippe eventuelle grimme områder i filten væk.

Ja, sådan en fleece er et godt stykke arbejde, men jeg er sikker på, at du ligesom jeg vil synes, at det er det hele værd. Nu har du en smuk, varm pels, som du vil få glæde af i mange år.

Billederne er fra Filtekursus på Pilegaard, hvor nornac har sit hjem ♥

Tilføj kommentar

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.