At spinde med hånden - Sådan bygger du en simpel dropspindel/håndten

Offentliggjort den 4. februar 2024 kl. 17.30

At spinde med hånden - Sådan bygger du en simpel dropspindel/håndten

Før spinderok blev opfundet, spandt man uld i hånden ved hjælp af alle mulige redskaber. I nogle dele af verden gør man det stadig. En af grundene til det er selvfølgelig, at det ikke er alle, der ejer et spinderok. På den anden side er det på mange måder mere praktisk at spinde i hånden - det tager bare længere tid.

Den mest kendte er nok den type spindel, som vi vil "genskabe" her. En håndten består faktisk kun af en pind og en vægt, der sørger for, at pinden roterer, så der kan spindes garn. I modsætning til et rok, hvor foden drejer hjulet, og man derfor har begge hænder fri til at trække ulden ud, skal man med en håndten gøre begge dele på samme tid - trække ulden ud og dreje spindlen. Det kræver lidt øvelse. Men når man først har fået styr på det, kan man tage spindlen med overalt og spinde lidt.

Der er også utroligt mange muligheder for vægte. Vores forfædre brugte ofte vægte af ler eller glas, men der findes også krydsspindler med fire arme.
At lave en spindel er meget enkelt - men forholdet mellem pinden (som kan være en lige gren) og vægten skal være afbalanceret, så spindlen drejer godt rundt.

 

Den spindel, vi samler her, er endnu enklere: Den er faktisk allerede lavet af naturen, så vi skal bare lægge sidste hånd på den.

Det skal du bruge:

Toppen af et grantræ (klip den af efter jul, før du smider træet ud)
En skarp kniv (helst en tæppekniv)
Sandpapir 80 eller 100.

Heldigvis havde vi stadig vores juletræ i haven, så jeg kunne afprøve denne spindel med det samme. :-)

 

Når du har klippet det øverste stykke af, skal du lade det tørre i et par dage, indtil nålene falder let af.
Derefter fjerner du nålene ved at streife dem ned med en kniv. Skræl nu barken af, og slib derefter træet, indtil de enkelte pinde er lidt rundere og glattere.
Så er det klaret!

Nu kan du binde en snor rundt om spindlen. Lav en løkke rundt om enden af spindlen, og knyt den. Før den så hen til den øverste spids, og bind en løkke omkring den. Knyt nu enden af din karteflor (kartet uld) til enden af tråden. Træk et stykke ud af ulden.

Sæt spindlen i bevægelse ved at dreje den på pinden, og træk samtidig noget uld ud. Ja, det kræver som sagt lidt øvelse, men med tiden får du en brugbar tråd, som du så kan vikle rundt om bunden af spindelpinden.

Nu har du ikke kun fået en dejlig håndten, men et varigt minde om din sidste jul og det smukke træ. :-)

God fornøjelse med din selvlavede håndten!

Tilføj kommentar

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.